Gennemgang: Teknologien Far UV-C-lampen UV222™

 
 

UV-lys har i mere end hundrede år været brugt til desinfektion. Imidlertid er det meste UV-lys skadeligt for mennesker. Det betyder, at mennesker, eksempelvis læger og sygeplejersker, bliver nødt til at forlade et rum, mens det bliver desinficeret med UV-lys. Ellers risikerer de at pådrage sig skader på hud og øjne. I øvrigt har desinficerende lamper traditionelt været store, tunge apparater med et massivt strømforbrug, som man ikke bare lige kan installere i et rum. Alt det bliver anderledes med UV222™-lampen fra UV Medico.

UV222™ består af et rør, som er fyldt med en gas kaldet krypton-klorid. Gassen har den unikke evne, at den udleder UV-C-lys ved 222 nm, når en elektrisk ladning påføres. Når lampen tændes, skabes en elektrisk ladning, der exciterer gassen, og efter et kort øjeblik udledes UV-C-lys ved 222 nm.

En Far UV-C-lampe uden et filter udleder UV-C-lys med en bølgelængde på 222 nm, men samtidig såkaldte sekundære emissioner med en bølgelængde omkring 235 nm og 250 nm. De sekundære emissioner er skadelige for mennesker, men UV Medicos unikke sikkerhedsfilter blokerer sekundære emissioner fra at blive udledt til omgivelserne.
Sikkerhedsfilteret fungerer nærmest som et par solbriller, der kun lader UV-C-lys med en bølgelængde af 222 nm slippe igennem.

UV-C-lys med en bølgelængde af 222 nm er ekstremt effektivt mod vira som eksempelvis SARS-CoV-2. Vira består blandt andet af proteiner, som har et absorptionsspektrum på omkring 220-230 nm. Det betyder, at vira er særligt modtagelige for UV-C-lys af en bølgelængde på 222 nm. Når lyset trænger ind i vira, transformeres lyset om til varme. Varmen deaktiverer vira inklusiv evnen til at skabe infektion og sprede sygdom.

Hvorfor er UV-C-lys af 222 nm ikke skadeligt for mennesker?

Forklaringen er, at det øverste lag på menneskers overhud - dvs. det allerøverste hudlag - består af døde celler. Døde celler består primært af protein, der ligesom vira absorberer lys på 222 nm. Proteinet i de døde celler optager UV-C-lyset, som dermed blokeres fra kontakt med levende celler.

Samme mekanisme gør sig gældende for øjnene, som derfor heller ikke tager skade, når UV222™-lampen bliver tændt.

Er du klar til fremtidens desinfektion?

Tænd et lys for en sikrere og sundere fremtid med UV222™-lampen fra UV Medico

Mere information

Læs mere